(VIDEO) ĐUKANOVIĆ U NJUJORKU: Drago mi je da se više ne pregovara o promeni granica Republike Kosovo

(VIDEO) ĐUKANOVIĆ U NJUJORKU: Drago mi je da se više ne pregovara o promeni granica Republike Kosovo

Pažnja Sjedinjenih Država ka regionu Zapadnog Balkana se pojačava i to je ohrabrujuće, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji učestvuje na 74. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Đukanović je rekao da očekuje i da Evropska unija, poput Sjedinjenih Država, imenuje nekog ko će se pozabaviti problemima u regionu i naglasio da se obnavlja pažnja na politiku proširenja i najavljuje novi tempo u njenoj realizaciji.

Upravo ste završili govor u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u kojem ste, između ostalog, kazali da je budućnost sigurnog Balkana samo u Evropskoj uniji. Evrointegracije su bile tema i susreta na marginama zasijedanja. Recite mi da li očekujete sada ubrzanje tog procesa posle imenovanja nove Evropske komisije i, čini se, većeg američkog angažovanja?

Đukanović: „Prije svega treba podsjetiti da ovu Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija održavamo u godini kada obilježavamo sto godina multilateralizma. Na neki način to je i logično opredijelilo prioritete ovogodišnjeg zasjedanja koje je postavio novi predsjedavajući, stalni predstavnik Nigerije. Dakle osnovna ideja je kako osnažiti multilateralni pristup rješavanju markantnih globalnih problema – od iskorenjivanja siromaštva, do uspostavljanja pouzdanijeg mira, unapređenja obrazovanja, smanjenja efekta klimatskih promjena“.

„Prvi moj utisak iz pomnog praćenja debate je da je ipak u značajnom broju diskusija bio primjetan pokušaj minimiziranja multilateralizma i sugerisanja nacionalnog pristupa rješavanju globalnih problema. To je nešto što nas veoma zabrinjava, jer ne vjerujemo da je nacionalnim receptima moguće riješiti globalne probleme. To je nešto što zaista izaziva zebnju kada je u pitanju kvalitet međunarodnih odnosa i spremnosti međunarodne zajednice da zajedno preuzimamo odgovornost za defnisanje brzih, kvalitetnih i održivih rešenja za glavne probleme. Ono što je jako važno pomenuti je da smo u tom kontekstu ove godine prvi smo održali i politički forum na najvišem nivou o ciljevima održivog razvoja. Veoma je važno da je Crna Gora u tome učestvovala i čini mi se da su neki prijedlozi koje smo iznijeli na bazi vlastitog iskustva bavljenja ovom temom mogli biti korisni, prije svega da se supostavi pouzdanija, intenzivnija i čvršća saradnja između Ujedinjenih nacija i zemalja članica i da pokušamo mobilisati najširu javnost, uključujući biznis i privatni sektor“.

„Želim takođe da iskažem zadovoljstvo što sam ovim povodom uobičajno bio u prilici da ostvarim veliki broj bilateralnih kontakata na marginama. Pored tog sastanka sjutra sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, danas sam imao sam odličan razgovor sa izvršnom direktorkom UNICEFA, jednom od najznačajnijih agencija Ujedinjenih nacija, najznačajnijih za Crnu Goru jer sa njom zaista ostvarujemo intenzivnu i plodnu saradnju.

Ali zasjedanje Generalne skupštine je uvjek prilika da razgovarate sa predstavnicima drugih država – u sali u kojoj se događa generalna debata, tokom ručka koji organizuje generalni sekretar, tokom prijema kod američkog predsednika.

Tako da sam ovdje sreo predsednika Evropskog saveta Tuska, generalnog sekretara NATO-a, potpredsjednika SAD Pensa, kancelarku Angelu Merkel, predsjednika vlade Španije Sančeza, predsjednika Argentine Makrija, razne lidere, posebno iz latino američkih država, naše lidere iz regiona. Mislim da je bio plodan boravak ove godine u Njujorku i prilika za odlične razgovore koji održavaju već formirani imidž Crne Gore u Ujedinjenim nacijama, a to je da jejedna mala i odgovorna članica Ujedinjenih nacija, posvećena multilateralizmu nastoji da maksimalno afirmiše svoju poziciju u Ujedinjenim nacijama i da da doprinos afirmaciji Ujedinjenih nacija u cjelini.

„Kroz sve te razgovore, bila je prilika i da testiramo spremnost nove evropske adminstracije da se vrati dobrom tempu politike proširenja, odnosno daljeg ujedinjenja Evrope. Zajedno smo svjedoci tome da je komisija koja je upravo završila mandat u poslednjem periodu imala ozbilljne faze usporavanja u realizaciji te svoje najuspješnije politike. To je nešto na što smo uporno upozoravali i podsjećali evropske strukture – da bi se proces ujedinjenja Evrope, dakle vizija moderne Evrope morala dogoditi i da je to efekat koji bi jednako bio koristan i zemljama Zapadnog Balkana i Evropskoj uniji u cjelini.

Izvor: Glas Amerike

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite