Komesarijat u svađi sa Tviterom: Informacija o 300 evra mesečno za migrante i državna tajna koliko se daje…

Komesarijat u svađi sa Tviterom: Informacija o 300 evra mesečno za migrante i državna tajna koliko se daje…

Nakon što je informacija da migranti preko poštanske štedionice dobijaju 300 evra mesečno kao džeparac usledile su burne reakcije na društvenim mrežama, imajući u vidu da je najstrožije čuvana tajno od početka migrantske krize to koliko su Srbiju koštali migranti obzirom da Evropska unija svojim skromnim donacijama ne pokriva sve troškove ni jednoj članici EU ili zemljama kandidatima. U celoj pometnju Komesarijat za izbeglice uleteo je u svađu na Tviteru sa svojim podacima.

Ova informacija izazvala je negodovanje među korisnicima Tvitera

Društvenim mrežama proširila se informacija o tome kako svaki migrant u Srbiji ima karticu banke Poštanske štedionice na koju se na mesečnom nivou isplaćuje novac u iznosu od 300 evra.

Da li je to u svakom segmentu istinito proverili smo u Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Ova informacija izazvala je negodovanje među korisnicima Tvitera.

Ovim povodom kontaktirali smo sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije. 

Istinit je samo deo onog o čemu se spekuliše na društvenim mrežama, a to je da migranti dobijaju kartice Poštanske štedionice, kao i to da im se isplaćuje novac na mesečnom nivou.

Ono što nije istinito jeste iznos koji im biva isplaćen.


Takođe, novac koji migranti na mesečnom nivou dobijaju je novac koji isplaćuje EU u sklopu projekta „Madad“, kažu iz komesarijata. Međutim na krucijalno pitanje koliko novca su od početka migrantske krize dali građani Srbije Komesarijat je ponovo ostao nem.

– Migrantima se ne isplaćuje 300 evra. U sklopu projekta „Madad“ Evropska unija, migrantima dodeljuju keš kartice banke Poštanska štedionica na koje im se po osobi isplaćuje 3.000 dinara. Cilj projekta jeste da migranti ne budu ostavljeni u potpunosti bez novca. Oni ne mogu da podižu keš. Ranije je sličan projekat za migrante imala i jedna dobrotvorna fondacija – objasnili su iz Komesarijata.

Međutim, ono što zanima poreske obveznike Republike Srbije je koliko njihovog novca ide na migrante, imajući u vidu da je EU donirala za 4 godine od 2015. oko 98 miliona evra što u proseku iznosi oko 24 godišnje, ali najveći deo tog novca je otišao izgradnju novih centara za migrante i aktiviste onih organizacija koje se bave migracijom.

Šta kažu podaci:

Iako se kompletna statistika koliko migranti koštaju Srbiju, a koliko EU i dalje skriva od javnosti možemo da analiziramo podatke iz 2016. godine i šta su prioriteti EU.

Podaci o donacijama 2016. godine (koje možete pogledati klikom OVDE) pokazuju da od 40 miliona tada doniranih Srbiji, najmanje novca ide za sam život migranata u Srbiji i prevoz koji im se obezbeđuje do granice sa Hrvatskom, a najviše na izgradnju novi centara za azilante i one ljude koji se bave migracijom u Srbiji.

EU je  isplatila više od 10,7 miliona evra za radove na izgradnji i rekonstrukciji u Preševu, Šidu, Adaševcima, Subotici, Principovcu, Krnjači, Bosilegradu, Pirotu, Dimitrovgradu i Bujanovcu, i planirane radove u Šidu, Padinskoj Skeli, kao i drugim postojećim odnosno novim prihvatnim centrima/centrima za azil.

9.4 miliona za 273 osobe koje se bave migrantima

U 2016-oj godini Unija je dala više od 9,4 miliona evra za plate 273 zaposlenih sa migrantima– koordinatora, prevodilaca, administrativnog pomoćnog osoblja i zaposlenih na održavanju − u Subotici, Šidu, Preševu, Negotinu, Dimitrovgradu, Zaječaru, Krnjači, Banji Koviljači, Tutinu, Sjenici i Beogradu. Takođe su  obezbedili sredstva za hranu i smeštaj osoblja nadležnih organa prilikom rada na terenu; zatim za dečije kutke, pružanje informacija, upravljanje individualnim slučajevima i spajanje porodica, kao i podršku maloletnim licima  u pratnji ili bez nje.

Za zaštite granica EU je izdvojio 7,5 miliona evra za opremu, informaciono-tehnološku infrastrukturu, bolje upravljanje granicama, angažovanje gostujućih službenika iz zemalja članica EU koji pružaju podršku graničnoj policiji Srbije, i za modernizaciju graničnih prelaza. Iako Srbija ne štiti svoje granice od migracije u onom smislu kako to rade Mađarska i Hrvatska već vodimo politiku otvorenih granica i slobodnog ulaska za migrante, pa se u našoj zemlji čak i legalizuju ono migranti koji su ušli nelegalnim putem.

Kada se sabere novac za hranu, transport i zdravstvo preko milion migranata koji su prošli kroz Srbiju, dobija se 7.6 miliona evra što je manje od novca za platu 273 aktivista, a za njih je obezbeđeno 9.4 miliona.

Hrana i druge potrepštine: 3,8 miliona evra: hrana, voda, higijenski paketi, letnja i zimska odeća. Transport i logistika: više od 2,6 miliona evra za putnička i terenska vozila. Zdravstvena nega: skoro 1,2 miliona evra za dve mobilne klinike, prateće medicinsko osoblje i prevodioce, lekove i druga medicinska sredstva, pristup primarnoj zdravstvenoj nezi u prihvatnim centrima u pograničnim oblastima kao i u gradskom parku u Beogradu.

Izvor: Dnevna Gazeta/Europa.rs/Espreso

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite