NOVINARKA UZBURKALA JAVNOST: Sistem zataškava migrantske napade u Subotici!

NOVINARKA UZBURKALA JAVNOST: Sistem zataškava migrantske napade u Subotici!

Nasilje i sitne krađe od strane migranata u najvećoj meri se zataškavaju. Opljačkan je vozač ’Subotica-transa’, opustošeno je više vikendica u okolini Subotice, uznemiravane su žene, ali se procesiraju samo krivična dela koja dospeju u javnost – kaže novinarka Dragica Pušonjić iz Beogradskog glasa.


Prve pogranične kasarne Vojske Srbije su, međutim, u Bačkoj Topoli i Somboru, dok su Mađari, povrh svega, broj vojnika na granici sa Srbijom od juna povećali za 1.000. Pogranične policije nema u Tavankutu, iako odatle u rana jutra u Suboticu pristižu grupe migranata koje prethodne noći nisu nadmudrile mađarske graničare.

U subotičkom prihvatnom centru, kapaciteta za 150 ljudi, sada ima oko 70 migranata, među njima su i porodice. Ali stotinu, možda i više migranata – svi odreda su mladi muškarci – ilegalno stanuje na prostoru oko železničke stanice. Deo stiže iz Šida, u nadi da će ući u Mađarsku. Nepoznat broj ovih ilegalaca zaposeo je napuštene salaše.

„Za potrebe migranata u Subotici je izgrađen prihvatni centar i oni tamo treba i da se nalaze“, poručuju ovih dana predstavnici subotičkih „Dveri“. „Ilegalni migranti se kriju po raznim lokacijama u gradu, na periferiji i mnogim napuštenim salašima. Svi oni se potpuno nesmetano kreću uz prećutnu saglasnost policije, iako njihovo kretanje, zbog bezbednosti svih, mora da bude pod kontrolom. Nasilje i sitne krađe od strane migranata u najvećoj meri se zataškavaju. Opljačkan je vozač ’Subotica-transa’, opustošeno je više vikendica u okolini Subotice, uznemiravane su žene, ali se procesiraju samo krivična dela koja dospeju u javnost.“

Niz je primera remećenja života lokalnog stanovništva. Građani zaobilaze javni bunar na Majšanskom putu, strahujući od ilegalnih migranata. Uzrujani su zbog migranata nastanjenih u okolini železničke stanice, posebno uveče, kad se kreću u grupi i tuku se.

„Ne smetaju mi migranti, ali ostavljaju smeće iza sebe“, govori Arpad Semi za „Panon RTV“. „Kada je kod nas bio rat i kad smo pobegli u Mađarsku, onda smo morali da se nastanimo u tamošnjim izbegličkim kampovima. Ovde se slobodno kreću, idu kuda hoće. To nije u redu. Najviše strahujem za moje unuke. Toliko mogu da kažem.“

Mimo TV kamera zaposleni na železnici priznaju da uzalud zovu policiju. Migranti nestanu dok čuvari reda stignu. Najveći je problem, kažu, što razne humanitarne organizacije neprestano dolaze i snabdevaju migrante „svim i svačim“. U jednom zapuštenom dvospratnom objektu, dodaju, povremeno živi više od 50 migranata, a početkom jula su izazvali i manji požar spremajući hranu. Najzad, plaše se zaraze jer iza migranata ostaje velika količina smeća.

Izvor: Beogradski glas.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite