ISPLIVALI SNIMCI: Premijer Kanade u rasističkoj akciji, karma za liberala i korektaša!

ISPLIVALI SNIMCI: Premijer Kanade u rasističkoj akciji, karma za liberala i korektaša!

Fanatični sledbenik političke korektnosti koji hapsi svoje političke protivnike zbog Fejsbuk statusa, liberal Džastin Trudo upao je u veliki iskandal kada u isplivali snimci i fotografije na kojim glumi crnca na maskendbalu. Pored toga Trudo se na snimku ponaša u stilu stereotipa o „Afričkim divljacima“ mahajući neuravnoteženo rukama i kezeći se u kameru, slične stereotipe koristili su sledbenici belog rasizma na Zapadu u prošlosti.

Kanadski premijer Džastin Trudo najistaknutiji „politički korektaš“ našao se usred novog skandala pošto je objavljena fotografija na kojoj se maskirao i obojio lice u crno, da bi nešto kasnije bilo objavljeno da se još u najmanje dva navrata maskirao u crnca. Trudo je izgradio političku karijeru na napadima na svoje protivnike da su ksenofobi, rasisti i mrze manjine.

Trudo je, pošto se izvinio zbog prvog otkrivenog slučaja „blekfejsa“, što je termin za maskiranje belaca u osobe tamne ili crne boje kože, i priznao da to nije jedini incident takve prirode.

Radilo se, naime, o maskendbalu u srednjoj školi koju je tada pohađao, a na kojem je obojio lice u crno i stavio periku.

Fotografija je, po svemu sudeći, prvo završila na društvenim mrežama, a Trudo je tek potom priznao da se zaista maskirao u crnca. Na takmičenju je pevao rege pesmu „Day-O“, koju je popularisao afroamerički pevač i aktivista Hari Belafonte.

Kanadski portal Global News potom je objavio snimak i trećeg slučaja Trudoovog maskiranja u crnca. Radi se o snimku, navodno snimljenom devedesetih godina u srednjoj školi, a na njemu se Trudo krevelji u kameru, podižuci ruke koje su mu, kao i lice, obojene u crno i nosi afroperiku na glavi.

To znači da su u jedva 12 sati, otkad je Tajm objavio prvu fotografiju, otkrivena tri ovakva slučaja. U prvom slučaju, radilo se o zabavi održanoj 2001. na temu „1001 nodž“ u srednjoj školi u Vankuveru u kojoj je Trudo predavao kao nastavnik. Fotografija je završila u školskom godišnjaku, gde ju je Tajm i otkrio. Ponašanje Trudoa je identično stereotipima o „Afričkim divljacima“, kao su ih reprezentovali nekada na Zapadu, ljudima koji se deru, plaze jezik i manično mašu rukama.

„Premijer je izrazio žaljenje i rekao da je ovo trenutak da nastavimo da radimo na razumevanju bola ljudi koji su mete rasizma“, naveo je izvor iz Trudoove stranke, preneo je Rojters.

Kanadski premijer je takođe rekao da će nastaviti izbornu kampanju, kao i da nije bio svestan koliko je bola nanelo njegovo ponašanje i maskiranje.

Iz opozicije već pljušte oštre optužbe na njegov račun. Lider Konzervativne stranke, koji je u predizbornim anketama gotovo izjednačen sa Trudoom, rekao je da je „to šminkanje delo otvorenog podsmeha i rasizma“ i da je Trudo „neko s potpunim nedostatkom rasuđivanja i integriteta i neko ko nije spreman da upravlja ovom zemljom“.

Kanadu, inače, očekuju parlamentarni izbori za pet nedelja, a ovaj skandal bi mogao itekako naneti štetu Trudoovom progresivnom imidžu.

Izvor: Dnevna Gazeta/Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite