POLICIJA: Poziv na ubijanje Belaca je sloboda izražavanja, ne možete širiti mržnju prema većini!

POLICIJA: Poziv na ubijanje Belaca je sloboda izražavanja, ne možete širiti mržnju prema većini!

U zatvor šalju starce i starice zbog „neželjenih“ politički nekorektnih komentara na Facebooku, ali direktan i nedvosmislen poziv na ubijanje belaca nije dovoljan za švedsku policiju.


Uprkos činjenici da je nigerijski reper Jesse Conable pod nadimkom JCBUZ otvoreno propagirao čistu rasističku mržnju prema belcima, švedska policija pokazala je da je crnački rasizam očito ne zanima, čak ni kada su dokazi toliko jasni da ih ne moraju niti tražiti.

JCBUZ je nakon objave niza njegovih rasističkih komentara i poziva na nasilje prema belcima pokušao da to javnosti prezentuje kao „šalu“ putem videa na Jutjubu, platformi koja inače vatreno briše sadržaje koji predstavljaju ono što je za njih politički nekorektno.

U međuvremenu se ispostavilo da švedska policija uprkos prijavama brojnih građana, nije voljna da istraži jednog „eminentnog muzičara i umetnika“ i njegove pozive na nasilje i propagiranje rasističke mržnje.

„Ovo je bolesno. Razgovarao sam 17 minuta sa policijom. Oni nisu znali hoće li se pozabaviti ovim događajem. Ozbiljno govorim,“ ispričao je za Samhällsnytt Bawan Said, inače imigrant, koji je i sam prijavio JCBUZ-a.

Said tvrdi da mu je policijska službenica rekla kako se slaže sa njegovim tvrdnjama da je reč o ozbiljnoj pretnji, ali da u tom trenutku nije znala kako bi klasifikovala delo repera, pri čemu nije pokušala upotrebiti tipični pojam „govor mržnje“, koji se strastveno koristi kada su u pitanju pripadnici većinske populacije.

Samhällsnytt navodi kako su stupili u kontakt s istražiteljem Paulom Nilsonom, kako bi čuli detalje o istrazi. Međutim, Nilson se branio tvrdnjom da taj slučaj nije njegov te da niko još nije zadužen za njega.

Na pitanje zašto policija ima problema da uopšte klasifikuje slučaj kao očiti govor mržnje, Nilson je odgovorio:

„Normalno… može se tako reći… belci nisu manjina. Stoga, da je reč o manjinskoj skupini koja je bila izložena govoru mržnje, bilo bi lakše to rešiti. Ali kad je reč o većini, onda je retkost da budete izloženi govoru mržnje – rekao je Nilson u šokantnoj izjavi za medije pravdajući rasizam prema sopstevnom narodu.

Zakon je takav. Praksa u zakonodavstvu je takva da ne postoji mržnja prema etničkoj skupini koja je u većini. On štiti manjine. Zato morate razumeti da imamo problema sa klasifikacijom. U suprotnom, da je imenovani umetnik govorio protiv bilo koje manjinske skupine u društvu, on bi bio optužen za poticanje mržnje ili nešto slično.“

Nilson je objasnio kako su komentari delo „muzičara“ te da se time mogu svrstati pod „umetničku slobodu.“ Sa druga strane neo-nacistički bendovi koji propagiraju rasizam su zabranjeni širom Evrope iako su se takođe pozivali na umetnost kao pravo da se izraze.

„Bio bih vrlo iznenađen ako dođe do osude umetničkog izražavanja. Tu postoji velika sloboda,“ rekao je Nilsson.

JCBUZ, koji je crnačku populaciju pokušao prezentovati kao superiornu intelektualnu silu u odnosu na Belce, požalio se u poslednjem videu na to da su mu novinski natpisi navodno uništili život.

„Samhällsnytt mi je sje..o život, oni su mi zaista uništili život,“ požalio se crnački rasistički reper.

Njegovi sledbenici nastavili su da šire rasističku mržnju i pišu pozive na ubijanje belaca.

Izvor: Dnevna Gazeta/Samhällsnytt /Tribun.hr

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite