SKUP MAĐARSKE VLADE: Hristovo raspeće je naš simbol, preživeli smo SSSR pobedićemo i liberale!

SKUP MAĐARSKE VLADE: Hristovo raspeće je naš simbol, preživeli smo SSSR pobedićemo i liberale!

Konferencija za hrišćanske novinare deo je napora aktuelne mađarske da zaštiti osnovne evropske vrednosti. Na skupu pravljene su paralele između autokratije EU i Sovjetskog saveza, a Mađari poručuju da će današni radikalni liberali, biti poraženi kao i nekada marksisti. 

Ovo raspeće je pravi simbol mađarskog hrišćanstva – rekao je Zolt Semjen, potpredsednik mađarske vlade, na otvaranju trodnevne konferencije za hrišćanske novinare koju je ove nedelje organizovalo Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine.

Teolog po struci, Semjen je inače lider Hrišćansko-demokratske narodne partije i koalicioni partner Fidesa, vladajuće stranke aktuelnog premijera Viktora Orbana.

Na konferenciju koja se održavala na Univerzitetu za javnu upravu došao sa ikonom koja simbolizuje Hristovo raspeće. Tom prilikom je ispričao priču o metku koji je završio u krstu nakon što su sovjetski vojnici pucali u jednu mađarsku crkvu krajem Drugog svetskog rata. Baš kao što je krst tom prilikom izdržao udar metka, tako se sa izazovima izborila i vera mađarskog naroda.

Semjen nekoliko puta istakao kako su se Mađari tokom istorije višestruko dokazali kao čuvari hrišćanstva: Veru su prvo branili od Mongola, potom od Turaka, kasnije od nacista i na kraju od Sovjeta.

Zoltan Balog, nekadašnji ministar za ljudske resurse, poručio je da je „ustavna obaveza ministarstva“ da učini sve kako bi odbranilo hrišćanske vrednosti – a tu svakako spada i održavanje konferencije ovog tipa.

No, prava bitka se ovih dana izgleda odvija izvan Mađarske. Reč je o takozvanom evropskom krstaškom ratu, odnosno pokušajima da Orbanov narativ zaživi i u drugim evropskim članicama – tvrde radikalno liberalni medij.

– Potrebna nam je „hrišćanska“ komunikacija, koja nije jednostrana i koja uspeva da podstakne stvaranje zajednice – rekao je Balog i dodao da je razlika između hrišćanskog i liberalnog pristupa novinarstvu u tome što je ovaj drugi elitistički i primorava ljude da se stide ako se ne slažu sa liberalnim stavovima.

Alvino-Mario Fantini, urednik jednog evropskog konzervativnog lista, istakao je važnost uočavanja na razlike između sekularnog i hrišćanskog novinarstva:

– Dok liberalni mediji prihvataju 63 pola i tvrde da ljubav čini porodicu, mi verujemo da je porodica spoj muškarca i žene. Liberali kažu da abortus nije ubistvo nego slobodan izbor. Ako neko kojim slučajem ne prihvati ove stavove, nazivaju ga neznalicom ili čak rasistom – rekao je Fantini.

Eduard Habsburg, ambasador Mađarske pri Svetoj stolici i veliki ljubitelj društvene mreže Tviter, pozvao je učesnike konferencije da više vremena posvete molitvi. Tom prilikom je priznao da se svaki put pomoli pre nego što otvori svoj nalog na ovoj društvenoj mreži, a isto je preporučio i okupljenima.

Izvor: Blic/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite