Protivnici demokratije trijumfovali, opet blokiran Bregzit i slede izbori! Desničar Faraž favorit…

Protivnici demokratije trijumfovali, opet blokiran Bregzit i slede izbori! Desničar Faraž favorit…

Neprincipijalni savezi i trgovina glasovima rezultirali su novom blokadom demokratske odluke o Bregzitu. Premijer Velike Britanije najavljuje prevremene izbore ukoliko poslanici odlože Bregzit. Prema anketama favorit na izbrima boće Bregzit partija, desničara Najdžela Faraža. 

Poslanici u parlamentu Velike Britanije podržali su zakon kojim se blokira Bregzit bez dogovora, zbog čega je premijer Boris Džonson najavio da će zatražiti vanredne izbore.

Poslanici opozicije i „pobunjenici“ iz vladajuće Konzervativne stranke usvojili su ovaj zakon sa 329 glasova za, dok je protiv glasalo 300 poslanika.

Neophodna je još jedna runda glasanja, nakon rasprave o amandmanima.

Ako zakon bude prihvaćen u potpunosti, premijer Džonson će morati da traži produženje roka za Bregzit i posle 31. oktobra, u slučaju da ne bude postignut dogovor s Evropskom unijom.

Međutim, Boris Džonson je upozorio da će zahtevati da se poslanici izjasne o prevremenim izborima, ako ovakav zakon bude prihvaćen u potpunosti, što će biti poznato nakon druge runde glasanja.

Ukoliko se raspišu novi izbori najveće izgleda da postane premijer imaće Najdžel Faraž lider Bregzit partije, koja je na izborima za EU parlament osvojila 30% glasova, naspram 13 koliko su osvojili laburisti i 8 koliko su imali konzervativci, u većinskom izbornom sistemu Ujedinjenog Kraljevstva stranka koja ima najviše glasova odnosi sva poslanička mesta u određenoj izbornoj jedinici.

Šta je prethodilo glasanju u parlamentu?

Britanski premijer Boris Džonson najavio je da će raspisati izbore ako bude primoran da zatraži produženje roka za izlazak zemlje iz Evropske unije nakon 31. oktobra.

On je tokom prvog glasanja u parlamentu otkako je premijer doživeo poraz – pojedini poslanici njegove Konzervativne partije podržali su predlog opozicije i uspešno uklonili prvu prepreku u nameri da izglasaju zakon koji sprečava Bregzit bez sporazuma.

Za predlog zakona glasalo je 328 poslanika, dok je 301 bilo protiv.

Parlamentarci bi danas trebalo da glasaju za zakon koji omogućava odlaganje Bregzita. Ako zakon bude usvojen, uslediće glasanje o održavanju izbora.

Tokom obraćanja parlamentu u utorak, Džonson je rekao da bi takav dokument u pregovorima sa EU doneo „više dilema, više odlaganja i više konfuzije“.

Nema, kaže, drugog izbora nego da predloži raspisivanje izbora za oktobar, dodajući da će „narod ove zemlje morati da izabere“.

Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin izjavio je da će njegova partija podržati izlazak na birališta tek kada parlament izglasa zakon o sprečavanju Bregzita bez dogovora.

Bivši premijer Toni Bler upozorio je da bi izbori pre Bregzita predstavljali očiglednu zamku laburistima.

Bler veruje da Džonson pokušava javnosti da predstavi da ga opozicija gura na izbore, dok ih on već aktivno priprema.

Da bi raspisao izbore pre isteka petogodišnjeg mandata, premijer mora da ima dvotrećinsku većinu.

Iz Vlade kažu da će iz vladajuće Konzervativne partije isključiti poslanike koji su u utorak glasanjem „prebegli“ na stranu opozicije i da oni neće moći na izborima da se kandiduju kao torijevci. Ukupno je 21 član Konzervativne partije glasao za predlog laburista.

Među „pobunjenicima“ je i Ken Klark, bivši ministar u više vlada. Ovaj političar sa poslaničkim stažom dugim pet decenija kaže da više ne prepoznaje Konzervativnu partiju.

„To je Bregzit partija, samo dorađena“, rekao je on za BBC Dva.

Među pobunjenicima su i Filip Hemond koji je do 24. jula bio ministar finansija, bivši ministar pravde Dejvid Gauke, unuk Vinstona Čerčila – Nikolas Soums i Rori Stjuart koji je nedavno izgubio od Džonsona u borbi za lidera partije.

Nikolas je izjavio da će završiti poslaničku karijeru ako budu održani vanredni izbori.

Rekao je da njegova odluka da se pobuni nije bila jednostavna, ali da se snažno protivi izlasku bez dogovora.

Nekoliko sati pre glasanja u utorak, vlada je već izgubila većinu potrebnu za rad kada je poslanik torijevaca Filip Li prešao u liberalne demokrate.

Izvor: BBC/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite