Ilegalni migrant upao u Hrvatsku, a onda mu policajac prislonio pištolj na čelo!

Ilegalni migrant upao u Hrvatsku, a onda mu policajac prislonio pištolj na čelo!

Jedan ilegalni migrant opisao je odlazak sa grupom od šest Alžiraca iz Velike Kladuše preko Šturlića do Hrvatske, vraćeni su nakon susreta sa policijom. Kriminalni prelasci su sve učestaliji na granici Hrvatske i BiH, kao i aktivnosti mafije koja krijumčari migrante. 

Ilustracija (Foto: Screenshot)

Vraćeni su nakon što su doživeli „brutalan tretman“, ispričao je jedan od migranata za političku NVO „Border Violence“, stranicu koja se bavi promocijom migracije.

„Uhapsili su nas, ja sam vikao ‘polako, to me boli’. Onda sam otišao u Šturlić, pešačio 23 kilometra u jednom danu. Ostali smo tamo jedan dan za odmor, a sutradan smo otišli u Hrvatsku“, rekao je migrant koji kaže da je važno pokušati preći granicu tokom ranih jutarnjih sati, jer je noću pojačan nadzor.

„Da, jer tokom noći postoje dronovi. Vidite ih, mislim da ih ima deset. Oni te vide. Ne možete da pređete granicu tokom noći, jer kad vas policija uhvati noću, jako vas tuku. Oni vas razbijaju. Policajac koji me kasnije pretukao nosio je masku. Na taj način ne možete da ga se setite. Drugi dan smo čuli glasove, ali nismo znali jesu li to policajci ili drugi ljudi. Morali smo da pređemo veliki put, koja vodi do Zagreba. Dvesta metara pre tog puta, dva prijatelja otišla su da vide može li se put slobodno preći. Vratili su se sa policajcem koji je uperio jednom pištolj u glavu. Rekao nam je da ostanemo ovde i nazvao još jednog, koji je došao nakon pet minuta“, ispričao je.

Grupu je, dakle, u početku uhapsio jedan sredovečni hrvatski policajac oko podneva, a ubrzo mu se pridružio još jedan. Kada su ih uhapsili, ispitanik je opisao kako je cela grupa uhapšena. Niko od njih nije pokušao da pobegne iako ih je zaustavio samo jedan hrvatski policajac. Migrant je opisao da je to uglavnom zbog toga što njihova grupa nema više mobilnih.

„Kad ste u Hrvatskoj i hodate jedan ili dva dana…, ne trčite, nemojte bježati ako vas uhvate. Ako ste u grupi, neka jedni idu u jednom, drugi u drugom smeru, ali ako nemate prenosni punjač za mobilni, gotovi ste. Ne možete da hodate jer morate da imate GPS. Ja više nemam telefon jer sam bio u Hrvatskoj i već su mi dva puta uzeli telefon. Mogli smo da pobegnemo od tog policajca jer je bio sam. Samo jedan policajac na sedmoro ljudi. Mogli smo lako da pognemo. Ali nemam telefon i pitao sam prijatelje:’Šta ćemo da učinimo? Hoćemo li da pobegnemo ili ćemo da ostanemo?’ Rekli su mi: ‘Ostanimo.’ Tako smo ostali“, kazao je.

Nekoliko telefona je zaplenjeno članovima ove grupe, a zanimljivo je da su pre oduzimanja članovi grupe morali da otključaju telefone kako bi službenici mogli pristupiti ruti kojom su pokušali da prođu.

Izvor: Avaz/Dnevna Gazeta

 

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite