MARTINA NAVRATILOVA: Da se takmičim protiv transvestita? Ne dolazi u obzir! (VIDEO)

MARTINA NAVRATILOVA: Da se takmičim protiv transvestita? Ne dolazi u obzir! (VIDEO)

LGBT organizacija koja se bavi pravima sportista prekinula je odnose sa Martinom Navratilovom zbog izjava teniske legenda o transrodnim sportistima.

Bivša najbolja teniserka sveta izjavila je da bi bila prevara dozvoliti transrodnim ženama da se takmiče u ženskom sportu, jer su fizički jače.

Predstavnici političke organizacije Atlit Ali, čiji je i Navratilova član, kažu da su njene izjave transfobne.

U saopštenju ove organizacije piše da je Navratilova ovom izjavom smanjila svoj uticaj u savetodavnom odboru.

„Muškarac može da odluči da postane žena, da uzima hormone, pobedi na svim mogućim turnirima, zaradi pravo bogatstvo i onda odluči da ipak ponovo bude muškarac, ukoliko tako želi.

„To je prevara. Podržaću transrodnu ženu u svemu, ali se ne bih takmičila protiv nje. Ne bi bilo fer“.

Rejčel Mekinon, koja je prošle godine postala prva transrodna sportistkinja koja je pobedila na Svetskom prvenstvu u biciklizmu, kaže da su komentari Navratilove „transfobični i uznemiravajući“.

S njenom izjavom saglasni su i predstavnici organizacije Atlit Ali.

„Njen stav je zasnovan na lošoj informisanosti i diskriminiše transrodne osobe“, navode oni, ističući da se Navratilova još uvek nije oglasila ovim povodom..

„Ovo nije prvi put da smo razgovarali s Martinom na ovu temu. Ona je krajem decembra na društvenim mrežama govorila o sposobnostima transvestita kada se takmiče protiv žena. Tada smo je direktno kontaktirali nudeći joj dodatne informacije i podatke, ali nam se nikad nije javila“.

Oni kažu da je Navratilova postala ambasador organizacije pre tri godine, kada je dobila i nagradu Action Award.

Snimak rasprave na TV Fox možete pogledati na sledećem snimku na engleskom jeziku:

Tada se uključila u kampanju, poslavši pismo Međunarodnoj košarkaškoj organizaciji (FIBA), u kome je govorila o zabrani nošenja hidžaba i protiv  zakona u Teksasu 2017. godine koji su se odnosili na protekciju stanovništva od problema koje donosi transrodnost.

Navratilova se zalaže za prava homoskesualac od 1980. godine, kada je objavila da je gej.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) od 2016. godine dozvoljava da i muškarci i žene koji su u procesu promene pola učestvuju na takmičenjima. Ovo izaziva brojne probleme zbog drugačije fizičke konstitucije koje imaju muškarci transvestiti od jačine tetiva do oblika skeleta koji ostaju isti iako su promenili pol i počeli da uzimaju veštačke hormone.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite